Misztikustól a konkrétig: pszichoterápia gyerekekkel - rádióbeszélgetés

A gyerekek világa felnőtt fejjel sokszor misztikusnak tűnhet. Viselkedésük, kommunikációjuk, és játékuk még nem a felnőttekre jellemző logika, hanem sokkal inkább érzelmeik, vágyaik, élményeik, és változatos fantáziaviláguk mentén szerveződik. Éppen emiatt, a szülők és gyermekeik közti interakciókat leginkább egy tudattalan, ösztönös alapokon működő játéktérben helyezhetjük el, amelyben a gyermek tanul, szeretetet fejez ki és kap, megnyugszik, és fejlődik.

De mi van akkor, amikor valami félrecsúszik? Amikor az ösztönök, a korábban bevált módszerek csődöt mondanak, és a szülők értetlenül nézik megváltozott gyermeküket? Amikor a fejlődés megakadni látszik, a nyugtalanság veszi át az uralmat, a kommunikáció folyamatossága megtörik, és viselkedési, figyelmi, szorongásos nehézségek ütik fel a fejüket?

A feszültségek ilyenkor változatos tünetek formájában jelentkezhetnek: -alvászavarok -pszichoszomatikus problémák -a szülőkhöz való túlzott ragaszkodás vagy elutasítás -heves indulatkitörések, viselkedészavarok -körömrágás, tic, túlzott aktivitás, figyelemzavar -és még sok minden más... Ilyenkor jön szóba a gyermekterápia, amely sok szempontból hasonlít, de gyakorlatában mindenképpen eltér a felnőttekkel folytatott pszichológiai munkától. Hogy miben?

Erről beszélgettünk a Tilos Rádió Teszt és Lélek c. műsorában vendégünkkel, Joó Attilával, az EGO Klinika gyermekpszichológusával.