Online konzultáció, távterápia

Az úgynevezett távterápiás (teletherapy) megoldások ugyan sok tekintetben korlátozottabbak, mint a személyes terápiás munka, ám mégis sok esetben hasznosnak bizonyultak a kutatások szerint. Olyanok számára is elérhetővé teszi a konzultációt vagy terápiát, akik valamilyen ok miatt egyébként kiszorulnának a pszichológiai ellátásból. Sokan például, akik külföldön élnek, nem rendelkeznek azzal a lehetőséggel, hogy anyanyelvükön, hasonló kultúrkörből származó terapeutával, pszichológussal lépjenek kapcsolatba. Bár ezek nem feltételei egy sikeres terápiás együtmtűködésnek, sokan mégis inkább ezt a formát érzik közelebb magukhoz, ezért emellett döntenek. Pácienseim ebből kifolyólag időnként külföldi országokban élő magyarok közül kerülnek ki. Az is előfordulhat, hogy átmenetileg valaki külföldön tartózkodik, miközben egy terápiás folyamatban vesz részt. Ilyen esetben is át szoktunk térni távterápiás munkára. Nagyszerű, hogy a modern technológia már lehetővé teszi, hogy megmaradjon a pszichoterápia két fontos hatótényezője, a folytonosság és a terápiás kapcsolat terapeuta és páciense között az online konzultációs lehetőségeknek köszönhetően. Fontos azonban leszögezni, hogy ez jelentős változás a személyes találkozásokhoz képest, ami megváltoztatja a terápiás munkát és a terápia élményét is. Rendkívüli helyzetek is indokolhatják a távterápiás ellátási formát időnként. Ilyen például a jelenlegi járványügyi helyzet is, amely a koronavírus (COVID-19) kapcsán alakult ki. Ilyen esetben az indokolt járványügyi intézkedések figyelembe vételével közösen hozunk döntést arról, hogy távterápiás formában vagy személyesen dolgozzunk.

Hogyan zajlik a távterápiás konzultáció?

A terápiás ülésekhez bármelyik videóchat alkalmazás használható (pl.: Skype, Zoom, Microsoft Teams, Google Meet, Webex). A szélessávú internethozzáférés és a kamerás eszköz (okostelefont kevésbé, inkább nagyobb képernyős eszközt, tabletet, laptopot érdemes használni) mellett feltétel az is, hogy a páciens vagy kliens minél inkább egy pszichoterápiás rendelő hangulatát tudja megteremteni otthonában vagy bejelentkezése helyszínén. Ez azt jelenti, hogy egy csendes, zárható szoba (csukott ajtó mellett) szükséges a konzultáció zavartalanságához. Fontos lehet az is, hogy - ha van rá mód - a terápiás bejelentkezés helyszíne a lakásban állandó legyen, ahogyan egy terápiás rendelőben a találkozás helye is mindig ugyanaz. Lényeges, hogy olyan helyiségben tartózkodjon a páciens a konzultáció során, ahol azt érzi, hogy nyugodtan, bármiről beszélhet, mert nem fogja senki sem hallani beszédét a közelben. Fontos különbség, hogy ezekért a tényezőkért (technikai és környezeti feltételek) ilyenkor a páciens vállalja a felelősséget, szemben a személyes találkozásokkal, ahol a rendelőt és a titoktartáshoz szükséges feltételeket is mindig a szakember biztosítja.

Hogyan indul a folyamat?

Először mindig egy rövid telefonos egyeztetést folytatunk, amelynek során az Ön igényeiről beszélgetünk, illetve kijelöljük az első találkozás időpontját. Amennyiben lehetséges, érdemes személyes találkozással kezdeni, de az online első konzultáció sem kizárt. Ilyenkor a helyzet megismerése után pszichológusként jogomban áll szakmai megfontolások alapján dönteni arról, hogy az Ön esetében a távterápia alkalmazható-e vagy valamilyen más típusú segítségre van inkább szüksége. 

A következő terápiás/konzultációs lehetőségek elérhetőek távterápiás formában

  • felnőtt egyéni tanácsadás, pszichoterápia

  • párkonzultáció

  • szülőkonzultáció